Ajankohtaista

19.4.2018 16.02

Ennen kuin alat kaivaa: selvitä johtojen sijainti ja varaa mahdollinen kaapelinäyttö

Vilkkain kaivusesonki kestää toukokuusta syyskuuhun. Pienenkin kaivutyön tekijän pitää varmistaa, että työmaa ei vaaranna maanalaista infrastruktuuria, kuten johtoja tai kaapeleita. Lue ohjeet kaivutyön aloittamiseen ja katso video kaapelinäytöstä.

Johtotiedon Johtotietopankki-palvelusta kaivutyön suorittaja saa maksutta ja helposti sähköpostitse sijaintikartan maanalaisista johdoista ja kaapeleista. Aina sijaintikartta ei riitä, vaan tarvitaan kaapelinäyttö. Se edellyttää hyväksynnän verkonomistajalta, joka palvelun kustantaa. Erityiskohteet, joissa kaivaminen aiheuttaisi hengenvaaran, kuten korkeajännitteiset kaapelit, käydään aina näyttämässä.


Kaapelinäytöllä Helsingin Munkkiniemessä from Suomen Erillisverkot Oy on Vimeo.

Petri Sarkkinen käy Erillisverkot-konserniin kuuluvan Johtotiedon toimeksiannosta näyttämässä kaapelien paikkoja maastossa Uudenmaan alueella. Palvelua tarvitsevat maanrakennusyhtiöt, urakoitsijat, suunnittelutoimistot, viranomaiset ja yksityiset.

Näyttöä tarvitaan, jos kartasta huolimatta on riski kaapelin tai johdon vaurioitumisesta kaivutyön tai muun rakennustyön takia. Sarkkinen ajaa paikalle, etsii kartan perusteella oikean alueen ja hakee kaapelin täsmällisen sijainnin kädessä pidettävällä johtotutkalla. Tunnistaessaan maan alla kulkevan johtimen lähettämän sähkömagneettisen säteilyn tutka alkaa päästää piipittävää ääntä, joka voimistuu, mitä lähempänä kaapelia ollaan. Maanalaisen johtimen paikan selvittyä Sarkkinen merkitsee sen spraymaalilla maahan kymmenen metrin välein.

”Kaivusesonki käynnistyy keväällä heti roudan sulamisen jälkeen ja jatkuu maan jäätymiseen asti. Vilkkainta aikaa kestää toukokuusta syyskuun loppuun. Näytettävää on joskus kilometritolkulla, joskus taas käydään vain merkitsemässä porakaivon reiän paikka”, Sarkkinen kuvaa.

”Näyttäjä tulee paikalle kolmen työpäivän sisällä yhteydenotosta Johtotietoon. Työmaasta riippumatta urakoitsijoilla on aina kiire, ja joskus on käynyt niinkin, että työt on jo aloitettu ennen tuloani. Kannattaa muistaa, että jos näyttöä ei ole tehty, työtä tehdään kaivajan omalla vastuulla.”

Sarkkinen muistuttaa, että Johtotietoon kannattaa ottaa yhteyttä aina, kun ollaan kaivamassa, poraamassa tai tekemässä muuta – pientäkin – rakennustyötä, joka kohdistuu maan sisään, eikä ole täydellistä varmuutta siitä, sijaitseeko kohdassa maanalaisia verkkoja.

Teksti Jussi-Pekka Aukia
Juttu on julkaistu aiemmin Erve Uutiset -verkkomediassa


Palaa otsikoihin