Kaivajien 24/7

Kaivajien 24/7-palvelun ohjeet näet kirjautumalla palveluun.

Kaapelitiedustelu

Kaapelitiedustelulomakkeen kartan avulla pystyt määrittämään tarkan kaivupaikan, useista kaivupisteistä muodostuvan kaivureitin tai kaivualueen.

Huom. Et pysty piirtämään kuin yhden yhtenäisen reitin kerrallaan. Jos kaivuusi sisältää useamman reitin tai alueen niin lähetä tällöin useampi pyyntö.

Koordinaatistoltaan karttapalvelu perustuu WGS84-koordinaattijärjestelmään ja karttaprojektiona käytetään Mercator-projektiota.

Osoitteen hakeminen kartalle

Kirjoita haluamasi osoite ”1) Anna kaivupaikan osoite” -kenttään, jolloin ohjelma alkaa ehdottamaan sopivia osoitevaihtoehtoja. Kun olet ehdotettu osoite on tarpeeksi lähellä oikeaa, valitse oikea vaihtoehto klikkaamalla sen nimeä (tarkista, että on oikea kaupunki) ja paina Hae-nappia. Kartta keskitetään tällöin automaattisesti kyseiseen osoitteeseen ja kartalle ilmestyy karttamerkki, jota ei kuitenkaan lasketa kaivupisteeksi.

kartta_osoite

Kun lisäät kartalle kaivupisteitä, päivitetään näkyvä osoite lähimmäksi viimeistä pistettä olevaksi. Tästä ei tarvitse välittää.

Jos tiedossasi on koordinaattipisteet osoitteen sijaan, katso Pisteen lisääminen koordinaattiarvoina.

Kaivupisteen lisääminen ja muut perustoiminnot

Kaivupiste lisätään klikkaamalla karttaa halutusta kohdasta, jolloin kartalle lisätään kaivupiste. Kun kartalle lisätään useampi kaivupiste, näiden välille piirretään automaattisesti kaivureitti.

kartta_lisaaminen

Muita toimintoja:

  • Karttaa pystyy lähentämään ja loitontamaan [+] ja [-] -merkeistä.
  • Kartalla näkyvää maantieteellistä aluetta pystyy siirtämään raahaamalla karttaa tyhjästä kohdasta.
  • Satelliittikartan saat näkyviin Satellite-painikkeesta, jolloin näkyviin tulevat mm. rakennukset ja kaivupisteiden tarkempi määrittäminen on helpompaa.
    • Paikasta ja kaupungista riippuen satelliittikartan tarkkuus vaihtelee.
    • Huomaathan, että kartat voivat olla vanhentuneita ja niissä saattaa esiintyä virheitä.

kartta_satelliitti

Jos sinun tarvitsee piirtää kaivureitti tai alue, katso alta ohjeet.

Reitin piirtäminen

Lisää kartalle useampi kaivupiste, jolloin näiden välille piirretään automaattisesti kaivureitti.

kartta_reitti

Kartalla voi piirtää kerrallaan vain yhden reitin, joten useamman reitin joudut tekemään yksi kerrallaan.

Kaivupisteen siirtäminen

Kaivupistettä pystyy siirtämään raahaamalla merkkiä paikasta toiseen (vie kursori merkin päälle, kunnes näkyviin tulee käsi-ikoni). Tällöin merkin alla näytetään ruksi, joka osoittaa uuden paikan kaivupisteelle.

Kaivupisteen poistaminen ja kartan tyhjennys

Kaivupiste voidaan poistaa klikkaamalla haluamaasi kaivupisteen merkkiä ja valita aukeavasta ikkunasta ”Poista tämä kaivupiste”.

kartta_poistaminen

Ensimmäiseksi lisättyä kaivupistettä ei voi poistaa mainitulla keinolla, mutta sen saa poistettua ”Tyhjennä kartta” -painikkeesta. Huom. Tyhjennä kartta -toiminto ei ole peruttavissa.

Alueen määrittäminen

Piirrä kartalle haluamasi alueen ääriviivat (lisää vähintään 3 kaivupistettä) ja klikkaa ensimmäiseksi lisättyä kaivupisteen merkkiä. Valitse avautuvasta valikosta ”Tee alkupisteestä myös päätepiste”.

kartta_alue

Tällöin kartalle piirretään alue.

Pisteen lisääminen koordinaattiarvoina

Kaivupiste voidaan lisätä kartalle myös koordinaatteina. Klikkaa ”Lisää/näytä kaivupisteiden koordinaatit” -painiketta, jolloin näkyviin tulee lista jo lisättyjen kaivupisteiden koordinaateista sekä tyhjä koordinaattipari, johon syöttämällä pystyt lisäämään uuden koordinaattipisteen. Uusi kaivupiste tulee uusimmaksi eli alimmaksi.

kartta_koordinaatit

Toiminnallisuutta voi käyttää myös koordinaattien katseluun, niiden päivitykseen, jos koordinaatti ei olekaan aivan oikein, sekä poistamiseen.