Siirry sisältöön

Anvisningar för arbete i närheten av telekablar

Du kan också ladda ner anvisningarna som en PDF-fil

Anvisningar för arbete i närheten av telekablar

Detta meddelande innehåller förfaringssätt och anvisningar i anslutning till informationstjänsten med lokaliseringsuppgifter för telekablar, baserat på informationssamhällsbalken.

Med lokaliseringsuppgift avses sådan information från ett kommunikationsnät eller en terminalutrustning som anger ett abonnemangs eller en terminalutrustnings geografiska position och som används för annat ändamål än för att förmedla meddelanden.

Definitionen av begreppet lokaliseringsuppgift motsvarar definitionen av begreppet lägesinformation i 2 § 9 punkten i lagen om dataskydd vid elektronisk kommunikation (RP 125/2003 rd). Definitionen har emellertid preciserats så att lokaliseringsuppgifter kan fås också från terminalutrustning, för att det inte ska uppkomma oklarhet om huruvida regleringen ska tillämpas också på t.ex. satellitbaserad lokalisering.

Informationssamhällsbalken

241 § Arbete som äventyrar telekablar
Innan jordbyggnadsarbete, skogsarbete, vattenbyggnadsarbete eller annat arbete som eventuellt äventyrar telekablar inleds, ska den som utför arbetet för att undvika skador ta reda på om det finns telekablar inom området. Teleföretagen ska avgiftsfritt ge information om var telekablar är placerade. Teleföretagen ska ge dem som utför arbeten information och de anvisningar som behövs för undvikande av fara.

242 § Tillgången till information om telekablars placering samt informationssäkerheten vid behandlingen av den
Teleföretagen ska se till att information om var telekablarna är placerade (kabelinformation) finns tillgänglig i digital form. Teleföretagen ska sörja för att det tekniskt sett är möjligt att tillhandahålla kabelinformationen centralt och från ett enda ställe. Kabelinformation ska behandlas på ett sådant sätt att informationen är tillbörligt skyddad mot kränkningar av och hot mot informationssäkerheten. Transport- och kommunikationsverket får meddela närmare tekniska föreskrifter om kabelinformationens digitala form samt om informationssäkerheten vid behandlingen av kabelinformation.

Vad är ett inomhusnät?
  1. Skaffa en ny och aktuell kabelkarta – använd inte gamla kartor!

Beställ kabelkartan från informationstjänsten med lokaliseringsuppgifter i god tid, dock minst 3 dygn före grävarbetet. Undantaget nödvisning t.ex. vid vattenledningsläckage. Nödvisningen utförs omedelbart när det föreligger fara för liv eller egendom. Om nödvisningen visar sig vara onödig är beställare skyldig att betala ersättning för den onödiga visningen motsvarande snabbvisningen.

Kartan levereras i första hand via e-post som länk. Informationstjänsten ger anvisningar om hur kartan ska läsas och utreder behovet av kabelvisning i terrängen.

Kabelkartorna måste alltid förstöras korrekt efter utgrävningen.

Beroende på hur saken fastställs utförs kabelvisningen avgiftsfritt.

Kundtjänst:
www.johtotietopankki.fi eller telefon: 0800 12600 (DNA, Elisa, Telia)
www.kaivulupa.fi eller telefon: 0800 133544; www.verkkoselvitys.fi eller telefon: 075 7580 700

Operatörstjänst:
www.dna.fi/tuki-telekaapeleiden-sijaintitiedot
https://asiakastuki.elisa.fi/ohje/209
https://www.telia.fi/yrityksille/asiakastuki/verkko/kaivuutyo
Finnet-företag: kontakta företaget som verkar i området

  1. Studera ALLTID kabelkartan noggrant och gör så här innan grävarbetet inleds:

Studera positionskartan för telekablarna noggrant innan grävarbetet inleds! Se efter i uppgifterna för kabeldikets referenslinje och utred antalet kablar, rör och jordningar. Vid visningen ska kartan finnas på den aktuella grävplatsen. Markera vid behov själv, t.ex. med käppar, det ställe där grävarbetet kommer att stöta på en kabel.

DNA:s, Elisas och Telias kabelkartor gäller i 30 dagar från kartans datum. Terrängvisningen gäller i 30 dagar från bekräftelsen av visningen i det elektroniska terrängvisningsdokumentet om representanten för utgrävningsplatsen tar emot och bekräftar visningen som utförd. Annars gäller terrängvisningen i 14 dagar efter att visningen gjordes. En kostnadsfri visning är möjlig tidigast när 30 dagar har gått sedan kvitteringen gjordes i terrängvisningsdokument i samband med visning.

  1. Grävarbete i närheten av kabelsträckning

Vid grävarbeten ska grävarens karta/kartlänk och visningsdokument finnas på platsen!

När grävarbetet närmar sig en kabelsträckning ska alla kablar, rör och liknande i sträckningen alltid friläggas manuellt.

Gör utredningen noggrant – en del av kablarna kan ligga rätt långt från kabelsträckningens centrumlinje, t.ex. då det i en sträckning finns flera kablar eller rör. Undersök också om det finns elkablar – och hur många kablarna är sammanlagt!

Kablarna kan också ligga på ett djup som avviker från det normala t.ex. till följd av tjäle eller dikesrensning, för att marken har fasats av eller för att det har grävts för kommunalteknik på platsen, så vid grävarbeten eller t.ex. när man gräver hål för staketstolpar gäller det att SE UPP – direkt från och med markens ytskikt!

Beakta ALLTID ett tillräckligt säkerhetsavstånd när grävarbetet närmar sig en kabelsträckning – minst ±0,5 m!

Hantera kablarna försiktigt – förstör inte kabelmantelns yta. Om kablarna inte finns på den plats som kartan anger ska informationstjänsten med lokaliseringsuppgifter alltid kontaktas så att en kabelvisare kan skickas till platsen. Kablar bör inte flyttas från en plats till en annan utan tvingande anledning.

Om du blir tvungen att flytta kablar eller element från sträckningen, kom överens om detta med kabelnätets ägare. Om flyttning är nödvändig kommer arbetet att utföras av Teleoperatörens entreprenör, om inte annat överenskommits med Beställaren.

Vid skada eller misstanke om skada (t.ex. snitt i kabelmanteln) ska detta genast, medan kabeldiket ännu är öppet, meddelas operatören.

Om grävaren misstänker att DNA, Elisa eller Telia rör- eller kabelskada beror på en felaktig terrängvisning ska grävaren omedelbart anmäla skadan inte bara till nätägaren utan även till Johtotieto Oy på 0800 12600, varefter visningsföretaget ska ges möjlighet att kontrollera det skadade området innan arbetet fortsätter. Om anmälan inte görs omedelbart har grävaren inte längre rätt att klaga på en felaktig terrängvisning. Finnet-företag: kontakta företaget som verkar i området.

Även till synes mindre skador på kabeln/strukturerna (t.ex. fördjupning, böjning eller rivning i isolation av kabelmanteln) ska alltid rapporteras, även om det inte leder till en omedelbar störning. Även från ett skadat skyddsrör etc. strukturer som tillhör teleoperatören ska redovisas. Skadade kablar/konstruktioner får inte täckas över före besiktningsbesöket av teleoperatörens representant. Teleoperatörer tar inte betalt för skadebesiktning under arbetstid.